Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Een natuurlijk alternatief voor tampons

Vele vrouwen verkiezen het gebruiksgemak van tampons boven maandverband, maar het is wellicht ook eens aangewezen om je af te vragen of het gebruik van tampons wel zo gezond is. Tenslotte wordt er bij het produceren van tampons gebruik gemaakt van chemicaliën, stoffen die je eigenlijk liever niet in je lichaam wil hebben. Bovendien is de vagina één van de meest absorberende delen van het vrouwelijk lichaam.

Het katoen dat in de tampon zit is behandeld met pesticiden, gebleekt met chloor en aangevuld met synthetische stoffen.  Op de verpakking van de meeste tampons vind je daar nauwelijks iets van terug en dat heeft alles te maken met de Europese regelgeving: bedrijven mogen naar eigen goeddunken ingrediënten op de verpakking weglaten of toevoegen.

Ook belangrijk om weten is dat er aan vrouwen met de diagnose baarmoederhalskanker doorgaans geadviseerd wordt om over te stappen naar het gebruik van tampons en maandverband van biologisch katoen. Of er een aantoonbaar verband tussen het gebruik van klassieke tampons en het ontwikkelen van de ziekte is, laten we in het midden. Daarvoor is bijkomend onderzoek nodig, maar het zet je wel aan het denken.

Maak jij je ook zorgen over de chemicaliën in je tampon of maandverband? In het kader van gezond èn alternatief leven zetten we daarom enkele natuurlijke alternatieven voor je op een rijtje. Misschien is er wel eentje bij dat werkt voor jou.

Zeespons tampons

menstruatiespons

Dit zijn 100% natuurlijke tampons van zeespons. Ze worden op dezelfde manier ingebracht als een gewone tampon en bevatten geen dioxine of kunstmatige vezels. De sponzen worden duurzaam geoogst en gaan ongeveer een jaar mee, wat ze tot een heel betaalbaar alternatief voor de klassieke tampon maakt.

Ze zijn verkrijgbaar is diverse maten en ook geschikt voor vrouwen die een verzakking of prolaps van de vagina hebben. Wanneer de zeespons voldoende menstruatievocht geabsorbeerd heeft, verwijder je ze en spoel ze grondig uit, vervolgens kan je de zeespons opnieuw inbrengen. Wist je dat ze ook gebruikt kunnen worden als anti-conceptiemiddel? Hierover later meer.

Tampons van biologisch katoen

Deze tampons zien eruit als een gewone tampon maar zijn herbruikbaar en gemaakt van biologisch katoen of van een mengeling van biologisch katoen met bamboe. Ze worden op dezelfde manier ingebracht als een gewone tampon maar voelen lichtjes anders aan. Vervang de tampon wanneer nodig en volg de wasinstructies op de verpakking.

Menstruatiecup

menstruatiecups

Net zoals de twee vorige producten is de menstruatiecup herbruikbaar, zuinig en milieuvriendelijk. Ze wordt gemaakt van zacht natuurrubber of 100% siliconen en is doorgaans verkrijgbaar in twee maten: één voor vrouwen die al kinderen gebaard hebben en ouder zijn dan dertig en één voor vrouwen die nog geen kinderen hebben en jonger dan dertig zijn. Een menstruatiecup gaat zo’n tien jaar mee en is dus een gezond èn economisch alternatief voor wegwerptampons- en maandverband!

Het principe is eenvoudig: de menstruatiecup wordt inwendig ingebracht en vangt het menstruatiebloed op. Wanneer de cup vol is verwijder je ze en ledig je ze in het toilet, even uitspoelen en de cup is klaar om opnieuw ingebracht te worden.

Je kan de cup tot zo’n zes uur laten zitten, afhankelijk van de sterkte van je bloeding. Je kan er ook mee slapen. Breng de menstruatiecup voor je gaat slapen in een ledig ze ’s morgens bij het opstaan. Wanneer je de menstruatiecup correct inbrengt is doorlekken zo goed als onmogelijk. Je kan er zelfs mee sporten en zwemmen.

Een menstruatiecup kost ongeveer dertig Euro. Het gebruik ervan is weliswaar even wennen maar de inspanning loont de moeite: je belast niet langer het milieu – het katoen dat voor tampons gebruikt wordt, moet namelijk geproduceerd en vervoerd worden – en je bespaart op een termijn van tien jaar ook nog eens ruim 500 Euro aan tampons!

Alternatief Leven Menu

Begin lente · Lentereinigingskuur · Natuurlijk Alternatief Tampons · Kleur beïnvloedt je humeur · Koken met restjes · Budgetvriendelijk koken · Tips creatieve Pasen · Transitie - antwoord op de crisis

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen