Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Kleur beïnvloedt je humeur

kleurtherapie

Kleurentherapie

Kleurentherapie is een populaire en toegankelijke therapievorm. In de kleurentherapie gaat men ervan uit dat kleuren vormen van energie zijn en dat elke kleur op een verschillende golflengte en een verschillende frequentie op ons inwerkt. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat we kleuren niet alleen visueel waarnemen maar dat hun energetische lading in feite door ons hele wezen wordt geabsorbeerd. Op die manier beïnvloeden kleuren o.a. onze energiehuishouding, onze seksuele ontwikkeling, ons gedrag en ons humeur.

Wanneer het natuurlijke evenwicht tussen lichaam, emoties en geest om één of andere reden verstoord is geraakt, kan je kleurentherapie aanwenden om de balans opnieuw te herstellen. Dat kan eenvoudigweg door aan iemand die een tekort heeft aan een bepaalde kleur (energie), de gepaste hoeveelheid van die kleur toe te voegen bv. door middel van instraling met gekleurde lampen, of door het dragen van halfedelstenen van een bepaalde kleur. Maar ook het kleurgebruik in ons interieur en onze kleding is erg belangrijk en beïnvloedt ons gevoel. Hier geldt de regel dat warme kleuren opwekkend werken terwijl koele kleuren kalmeren.

Kleuren kunnen dus genezend werken. Wanneer je bovenstaande regel in acht neemt, kan je kleurentherapie aanwenden voor allerlei doeleinden: vermoeidheid verminderen, concentratie verbeteren, opvliegendheid temperen en bv. het werkrendement verhogen.

Hoe beïnvloeden de verschillende kleuren nu concreet op ons dagelijks leven?

Rood

Rood heeft een meetbare invloed op het zenuwstelsel. Wanneer we aan deze kleur blootgesteld worden geeft ons lichaam meer adrenaline af: de bloeddruk stijgt, onze ademhaling versnelt en onze lichaamstemperatuur gaat omhoog. Kortom, rood maakt ons energiek, actief en passioneel. Rode of oranjerode kamers lijken bovendien ongeveer een drietal graden warmer dan blauwe! Rood wekt ook de eetlust op, het is een ideale kleur voor een keuken. Symbolisch gezien is rood de kleur van levenskracht (bloed) en vastberadenheid. Het blaast bloedarme, futloze mensen opnieuw leven in. Rood trekt ook succes aan.

Geel

Geel stimuleert de geest en is de kleur van het denken. Deze kleur is een absolute aanrader voor een kamer waarin veel nagedacht moet worden, ideaal dus voor een studiekamer. Onderzoek bij schoolkinderen heeft aangetoond dat bij studeren in een gele of geelgroene kamer het IQ met enkele punten verhoogd wordt. Verder heeft geel een opwekkend effect en zal het een dromerig type ertoe aanzetten weer met beide voeten op de grond te komen. Geel heeft een gunstige uitwerking op depressie en ook ziekenhuizen maken dankbaar gebruik van het vrolijk makende geel.

Oranje

Oranje drukt vreugde, optimisme en de wil om te slagen uit. Als een mengeling van beide vorige tinten, mengt oranje het actieve (rood) met het verstandelijke (geel), en houdt je op een prettige manier met je aandacht bij de realiteit. Oranje zou de spijsvertering bevorderen en de ademhaling stimuleren.

Roze

Roze is de kleur van vriendschap, liefde, verzoening, geluk en harmonie. Deze kleur maakt teder en zacht en is een ideale kleur voor bv. een babykamer.

Groen

Groen heeft een rustige en evenwichtige uitstraling. Vooral het volle groen werkt ontspannend maar het kan je ook sloom en doezelig maken. In die optiek is groen een ideale kleur voor een slaapkamer. Gifgroene tinten kan je beter vermijden. Verder staat groen voor voorspoed, vruchtbaarheid en een lang leven.

Turkoois

Turkoois is, evenals groen, een kalmerende en ontspannende kleur. Ze heeft echter ook een opbeurende uitwerking op de menselijke geest en is een echte vriendschapskleur.

Blauw

Blauw heeft in vele opzichten een tegenovergestelde werking van rood. Waar de kleur rood het lichaam en alles wat daarmee samenhangt vertegenwoordigt, zo is blauw de kleur van de ziel. Blauw staat voor genezing, bescherming en idealisme. Deze kleur heeft een gunstige en helende invloed op o.a. een hoge bloeddruk, ontstekingen en botbreuken. Het is de beste pijnstiller uit het hele kleurenspectrum.

Het koele blauw geeft rust en volledige ontspanning: onze bloeddruk daalt, polsslag en ademhaling vertragen en ook onze spieren ontspannen. Deze kleur is een ideale en klassieke keuze voor de slaapkamer, maar ook voor bv. een therapeutische ruimte.

Paars

Paars of violet vertegenwoordigt spirituele kracht. Als mengeling van rood en blauw heeft paars het vermogen om te kalmeren en tegelijk je creativiteit en verbeeldingskracht te stimuleren. Deze kleur zou volgens de kleurentherapie een genezende invloed hebben op drankzucht.

Wit

Wit vertegenwoordigt reinheid en de hogere capaciteiten van het leven. Het is een ideale kleur om een nieuwe fase in je leven mee te starten, om met een schone lei te starten.

Zwart

Zwart verwijst naar het einde van iets maar ook naar de kiemen van een nieuw begin. Zwart stemt ernstig en wordt beter vermeden door mensen die neigen naar melancholie.

Bruin

Bruin is de kleur van moeder aarde. Aardebruin of turfbruin fungeert als een beschermend schild en duidt op natuurlijke wijsheid en voeling met de natuur. Ze heeft de genezende gave om onrustige karakters wat reëler en praktischer stemmen.

Alternatief Leven Menu

Begin lente · Lentereinigingskuur · Natuurlijk Alternatief Tampons · Kleur beïnvloedt je humeur · Koken met restjes · Budgetvriendelijk koken · Tips creatieve Pasen · Transitie - antwoord op de crisis

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen