Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Koken met restjes - bewaartips

restjes

Restjes verwerken

Bijhouden of weggooien? Alleen al in de keuken gooit een doorsnee Vlaams gezin een fortuin aan eten weg. Maar liefst tien procent van ons kostbaar voedsel verdwijnt in de vuilnisbak. Zeker nu het crisis is is niet langer verantwoord om voedsel dat nog perfect bruikbaar is, maar er misschien wat minder mooi uitziet, zomaar weg te gooien. Hoog tijd dus om de manier waarop we met voedsel omgaan wat bij te stellen.

Door anders naar voedsel te leren kijken en hier en daar wat kleine inspanningen in acht nemen, zoals hergebruiken en opfrissen, besparen we op een hele maand toch wel heel wat. Besparen heeft tegenwoordig ook niets meer te maken met vrekkig zijn maar met gezond verstand!

Restjes kip kan je verwerken in vol-au-vent, een salade, quiche of zelfs een hartige taart. Denk bv. ook aan risotto of een exotisch gerecht met rijst (zoals Kantonese rijst).

Kaasoverschotjes kan je mixen in een blender, voeg één ei toe en meng goed. Rol hiervan kleine bolletjes, haal ze door paneermeel (of verkruimeld oud brood, zie tip onderaan) en bak ze in de friteuse. Lekker als aperitiefhapje!

Heb je nog een bodempje wijn over? Giet de wijn in een ijsblokjesvorm. Je kunt de bevroren wijnblokjes later nog gebruiken in stoofpotjes of sauzen.

Ook kruiden kan je op deze manier bewaren. Hak ze in kleine stukjes, leg ze in een ijsblokjesvorm, zet de kruiden volledig onder water en vries ze vervolgens in. Ideaal om in pastagerechten te verwerken. Verse kruiden kan je dan weer best bewaren in een bruine papieren zak die je op een koele en droge plaats opbergt.

Voedsel opfrissen

Verlepte sla

Dompel de sla even in lauw water en vervolgens in een bad met ijswater. Dit wisselbad geeft je sla een tweede leven!

Kiemende aardappelen

Bewaar je aardappelen steeds op een donkere en koele plek – de kelder is hiervoor ideaal – om te vermijden dat ze gaan kiemen. Je aardappelen blijven dan gemiddeld een aantal maanden goed. De knollen gaan eerst vocht vasthouden maar nadien drogen ze onvermijdelijk uit. Hetzelfde geldt voor uien, knoflook maar bv. ook gember.

Gerimpelde appels

Besprenkel de appels met kokend water. Laat ze daarna ook even weken in hetzelfde water en al snel zien ze er weer als nieuw uit. Weetje: een gerimpelde appel verteert wel veel makkelijker dan een gave appel.

Overrijpe bananen

Wist je dat je overrijpe bananen in de diepvries kan leggen? Wanneer je ze later op kamertemperatuur laat ontdooien, kan je ze nog verwerken in dessertjes of gebak.

Zacht geworden koekjes

Koekjes worden doorgaans zacht door vochtigheid. Eén minuut in een hete oven verhelpt dit probleem en je koekjes zijn opnieuw krokant!

Doe dit bij voorkeur wanneer je de oven voorverwarmt om een ander gerecht te bereiden, zo hoef je de oven niet nodeloos aan te zetten en bespaar je meteen ook weer op je energiekosten.

Bewaar je koekjes voortaan – zoals in de goede oude tijd – in een blikken koekjestrommel en doe er ook twee suikerklontjes bij voor een optimale houdbaarheid.

Hard geworden suiker

Stop een snede wit brood bij de hard geworden suiker in de zak. Het brood zal het aanwezige vocht absorberen en de suiker terug los maken. Vervang de snede brood om de twee weken.

Oud brood

Kurkdroog geworden oud brood kan je verkruimelen tot paneermeel.

Alternatief Leven Menu

Begin lente · Lentereinigingskuur · Natuurlijk Alternatief Tampons · Kleur beïnvloedt je humeur · Koken met restjes · Budgetvriendelijk koken · Tips creatieve Pasen · Transitie - antwoord op de crisis

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen