Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Lentereinigingskuur

lente schoonmaak

Wanneer het buiten warmer wordt, eten we vanzelf wat minder. Na maanden van stilzitten en rijkelijk eten, kiezen we intuïtief voor een lichtere keuken. Ook bloedzuiverende kruiden kruiden, planten en wilde groenten horen bij een grondige schoonmaak en kunnen kwaaltjes van de baan ruimen. Vooral klachten zoals migraine, acne of aandoeningen aan de gewrichten wijzen vaak op hetzelfde probleem: het lichaam wil zijn giftige stoffen kwijt en is dus toe aan een reinigende kuur. Daar heeft de natuur zich perfect op voorzien. Net wanneer je ze nodig hebt, vind je volop zuiverende kruiden. Hieronder volgen de belangrijkste.

Paardenbloem (Taraxacum officinale)

De paardenbloem stond al in de oudheid bekend om haar geneeskrachtige werking. Ze verbetert de stofwisseling en ondersteunt de galproductie, terwijl de bittere stoffen de leverfunctie stimuleren. Bovendien heeft de paardenbloem een urinedrijvende werking. Het sap van de paardenbloem is licht verteerbaar en uitstekend voor de lever.

Paardenbloem wordt aanbevolen bij gebrek aan eetlust, een slechte adem, verstopping en aambeien. De werking is optimaal als de paardenbloem vers wordt geplukt. De jonge, verse bladeren kan je bv. als sla verwerken of in de soep doen.

Als thee smaakt paardenbloem niet zo lekker, zodat je er best smaakmakers zoals venkel of zoethout aan toevoegt. De wortel van de paardenbloem wordt gebruikt als koffiesurrogaat en smaakt een beetje zoals cichorei.

Paardenbloemkoffie

Was de wortels goed. Snij ze in plakjes en rooster ze langzaam in een matig hete oven. Maal de blokjes na het roosteren en bewaar in een goed afgesloten bus.
Giet op één tot twee eetlepels poeder langzaam een kwart liter kokend water.

Paardenbloemthee

Overgiet dertig tot zestig gram kleingesneden paardenbloemwortel met één liter heet water. Laat tien minuten toegedekt trekken en drink hiervan een paar kopjes per dag.

Variant

Je kan ook één theelepel van de in stukjes gehakte wortel en een handvol verse bladeren overgieten met een glas koud water. Laat dit een hele nacht toegedekt trekken. Daarna zeven en gedurende de dag met kleine slokjes van drinken.

Brandnetel (Urtica dioica en Urtica urens)

Zowel de grote als de kleine brandnetel zijn vanouds bekende geneeskruiden en hebben dezelfde werking. Brandnetel is bovendien het bloedreinigende kruid bij uitstek. Het bloed wordt ontzuurd en door het hoge gehalte aan mineralen (ijzer, mangaan, kalk, kalium) wordt de alkalische reserve verhoogd. De mineralen binden de gifsoorten die aanleiding geven tot allerlei kwalen, zoals jicht en reuma.

Net zoals de paardenbloem werkt de brandnetel urinedrijvend en is hij heilzaam voor mensen met nierstenen. Van de bladeren kan je thee maken. Regelmatig een kopje brandnetelthee helpt het gruis in de nieren tijdig af te voeren. Brandnetelthee is eveneens aangewezen bij allergieën, een onzuivere huid (de huid deppen met het aftreksel) en bloedarmoede.

Brandnetelthee

Laat één theelepel gedroogde brandnetelbladeren tien minuten toegedekt trekken in een kop heet water. Daarna zeven. Drink van deze thee drie kopjes per dag, vóór of tussen de maaltijden. Tegen reumatische pijnen kan je elke avond een kopje brandnetelthee drinken.

Brandnetelblaadjes kan je ook in het eten verwerken: de jonge blaadjes kan je stoven als spinazie of voor de soep gebruiken.

Brandnetellotion

Met brandnetels zorg je voor een optimale doorbloeding van de hoofdhuid en kan je ook roos behandelen. Neem hiervoor één deel bladeren op drie delen alcohol. Laat dit mengsel drie weken staan in de zon. Gebruik vervolgens drie lepels van dit brouwsel op een kwart liter water om het haar na het wassen nog eens uit te spoelen.

Heermoes (Equisetum arvense)

Heermoes, of akkerpaardenstaart, heeft een bloedzuiverende werking en is goed voor de nieren. De plant is rijk aan silicium of kiezelzuur, een stof die we in het bijzonder nodig hebben voor de botten, het haar, de nagels en de huid.

Heermoesthee

Thee van heermoes is het aangewezen doorspoelmiddel bij een ontsteking van de urinewegen of bij slecht genezende huidwonden. Neem 50 gram van het kruid op een halve liter water en laat dit dertig minuten doorkoken. Daarna zeven en eventueel vermengen met andere kruiden.

Geneeskrachtig bad

Bij een infectie aan de urinewegen werkt een zitbad met heermoes verlichtend en genezend. Laat hiervoor 200 gram gedroogd kruid in één liter water een uur lang op een klein vuur trekken, zeef vervolgens het vocht en voeg het toe aan het badwater.

Alternatief Leven Menu

Begin lente · Lentereinigingskuur · Natuurlijk Alternatief Tampons · Kleur beïnvloedt je humeur · Koken met restjes · Budgetvriendelijk koken · Tips creatieve Pasen · Transitie - antwoord op de crisis

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen