Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Tips voor een creatieve Pasen

paaseieren natuurlijk gekleurd

De mooiste eieren

Paaseieren – symbool van nieuw leven

In de lente gaan kippen onder invloed van het toenemende licht veel meer eieren leggen dan in de winter. Het ei is dan ook een oeroud symbool voor nieuw leven. Eieren hebben niet voor niets een belangrijke symbolische rol tijdens het paasfeest. Pasen, het feest van de Wederopstanding, valt immers niet toevallig in de lente, het moment waarop ook de natuur opnieuw tot leven komt.

De Paastijd is bij uitstek geschikt voor creatievelingen. Paaseieren die je zelf hebt geverfd of fraai gedecoreerd zijn stuk voor stuk unieke exemplaren waar je best trots op mag zijn. Het plezier neemt nog toe als je ook de kinderen aan het werk zet. Net als vroeger kun je ervoor kiezen om de eieren op een natuurlijke manier te kleuren met behulp van plantenextracten. Hieronder vind je alvast enkele handige tips.

Eieren natuurlijk kleuren

Als je bv. groene eieren wil, dan voeg je verse spinazieblaadjes bij het water waarin je de eieren kookt.

Gele uienschillen (van ongeveer 1 kg uien) leveren diepgele of oranje eieren op. De eieren worden lichtgeel door toevoeging van citroenschillen. Je kan ook kurkuma aan het water toevoegen om gele eieren te bekomen.

Wil je de eieren natuurlijk rood gekleurd hebben, dan zou je veenbessen, in stukjes gesneden rode bieten of (bevroren) frambozen bij het water kunnen voegen.

Voor blauwe eieren voeg je rode kool aan het water toe. Voor een blauwe kleur die neigt naar paars gebruik je blauwe bosbessen (myrtillen).

Kastanjebruine eieren bekom je door koffie bij het kookwater te voegen.

paaseiblaadje

Vóór je de eieren kookt kun je ook eerst een bloempje of varenblaadje tegen het ei aanbrengen. Wikkel daarna (bv.) de uienschillen eromheen en wikkel in een doekje. Breng vervolgens aan de kook. De goudkleurige schaal laat nadien dan de afdruk van het blaadje zien.

Witte of bruine eieren

Het merendeel van de eieren die je in de winkel kan kopen zijn doorgaans bruin van kleur. Het loont echter wel de moeite om in de periode rond Pasen uit te kijken naar witte eieren. De kleuren zullen namelijk een stuk helderder zijn op witte eieren dan op bruine. Wanneer je bv. rode kool aan het kookwater van de eieren toevoegt, zullen witte eieren mooi blauw kleuren terwijl bruine eieren eerder naar groen zullen neigen. De kleuren worden doorgaans ook intenser als je bij het water een scheutje azijn toevoegt.

Werkwijze

Plaats het ingrediënt van de kleur van je keuze (bv. spinazieblaadjes, uienschillen enz.) in een kookpannetje en voeg de te kleuren eieren aan toe. Let er op dat je pannetje groot genoeg is zodat de eieren niet tegen elkaar gaan aanschuren. Vul aan met water tot alle eieren bedekt zijn. Breng aan de kook en laat het geheel een twintigtal minuten zachtjes doorkoken.

Neem na twintig minuten de eieren uit het kookwater met behulp van een schuimspaan en plaats ze in een hittebestendige pot.

Overgiet de eieren opnieuw met het kookwater waaraan je een soeplepel azijn hebt toegevoegd. Laat het geheel afkoelen in een ruimte op kamertemperatuur gedurende minstens vier uur of, bij voorkeur, de hele nacht.

Hoe langer de eieren ondergedompeld blijven staan in de kleurstof, hoe intenser de kleur. Bij een korte inweektijd zullen verse spinazieblaadjes bv. eerder een kleur die naar grijs neigt opleveren. Wanneer je echt een levendige groene kleur wil, kies dan voor een langere inweektijd – bij voorkeur een hele nacht.

Neem de eieren uit het kleurbad en laat ze drogen op een rooster. Je kunt de eieren laten glanzen door ze na het verven met vet (olie) in te wrijven. De kleuren worden dan nog intenser.

Alternatief Leven Menu

Begin lente · Lentereinigingskuur · Natuurlijk Alternatief Tampons · Kleur beïnvloedt je humeur · Koken met restjes · Budgetvriendelijk koken · Tips creatieve Pasen · Transitie - antwoord op de crisis

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen