Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

De Sleutel

Voorbereiding op het reizen tussen de werelden

Heggerijder - de sleutel

Trancereizen vervullen een sleutelrol in de heggerijdertraditie. Het is de sleutel die de deur opent naar de Andere Wereld.

Om op een veilige manier in het alfabewustzijn te komen, gaan we werken met het ritme van de ademhaling. Ik suggereer dat je eerst de tekst volledig doorneemt vooraleer je aan de oefeningen begint.

In de Westerse traditie is de manier waarop je zit bij meditatie en magisch werk erg belangrijk. Het is van belang dat je gedurende de oefeningen diep en regelmatig kan ademhalen. Dat betekent dat je een zitplaats moet vinden die je nek en ruggengraat ondersteunt, zodat je, als je je volledig ontspant, comfortabel kan ademen.

Hierna volgen een aantal eenvoudige oefeningen waarvan je ontspant en waardoor je de juiste geesteshouding krijgt om de goden van de Oude Religie te ontmoeten of te communiceren met je eigen innerlijke beelden. Dit zijn universele basistechnieken en dus niet kenmerkend voor de heggerijdertraditie. Later komen meer specifieke methoden aan bod.

Ga rustig en comfortabel zitten. Iedere visualisatieoefening wordt traditioneel begonnen met gronden of aarden.
Stel je voor dat er vanuit je stuitbeen een wortel diep de aarde in groeit, hoe dieper, hoe beter. Deze wortel is jouw verbinding met de materie, met de aarde. Controleer tijdens de oefening regelmatig of de wortel in jouw voorstellingsvermogen nog steeds op z'n plaats zit.

Volg nu je ademhaling een poosje. Een goed en veilig ademhalingsritme is het 4-4-4-4-patroon. Dit betekent dat je gedurende 4 tellen inademt, je adem 4 tellen vasthoudt, daarna 4 tellen uitademt en dan weer 4 tellen vasthoudt. Doe dit tenminste 10 keer achter elkaar.

Na een tijdje zal je merken dat er iets in je bewustzijn verschuift. Dat betekent dat je geest overschakelt van het dagdagelijkse bèta-bewustzijn naar de meditatieve alfabewustzijnstoestand. De meeste, zoniet alle, culturen maken gebruik van een gewijzigde bewustzijnstoestand (zoals alfa) voor religieuze, spirituele en persoonlijke rituelen, voor voorspellings- en genezingswerk.

In de traditionele hekserij noemen we de alfabewustzijnstoestand overigens de schemerslaap. De poorten van de Andere Wereld staan nu als het ware op een kier, maar de deuropening is echter nog niet wijd genoeg om door te gaan. Daarom gaan we met de volgende oefening de trance verdiepen.

Visualiseer zeven symbolen in de volgorde van één naar zeven.
Dat kunnen ook kleuren zijn: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en paars. Of getallen in deze kleuren: een rode één, een oranje twee enz. Deze kleurenreeks is een universeel vereerd kleurenspectrum dat men o.a. ziet in een regenboog. Denk ook aan de Bifrostbrug uit de Noordse Traditie, de regenboogbrug naar Asgard, de godenwereld.

Persoonlijk werk ik het liefst met symbolen i.p.v. getallen omdat ik dat de krachtigste sleutel vind om de poort die toegang biedt tot de Andere Wereld te openen. Ik kan niet zeggen welke symbolen ik hierbij gebruik omdat ze wellicht alleen voor mij een bijzondere betekenis hebben en iets in me ontkoppelen. De bedoeling is dat je zelf zeven symbolen zoekt die voor jou een bijzondere betekenis hebben, op die manier stel je zelf je eigen sleutel samen.

Ik zal je even op weg helpen met een voorbeeld. Wat drukt voor jou bv. de waarde van het getal vijf uit? Mediteer hier even op.
Vijf zou bv. de vijf vingers van je hand kunnen zijn of het pentagram, de vijfpuntige ster... Werk zo het volledige rijtje af tot bij zeven.
Het is mijn ervaring dat de symbolen nog krachtiger worden wanneer je ze aan een bepaalde kleur koppelt. Stel je bij vijf bv. een blauw pentagram voor. Als je dit voor alle zeven symbolen hebt gedaan, is je sleutel klaar voor gebruik.

Oude Wegen Menu

Heggerijder · Verborgen Pad · Licht in het duister · Elfen · De Sleutel · Slangenkracht · Sprong in het duister · De Nornen · Dochters van Eva · Jaarfeesten · Slangendrager · Intuïtie

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen