Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Een licht in het duister

Licht in het duister

A 'driving thirst for knowledge' is the for-runner of wisdom
(Robert Cochrane)

De kluizenaar of heremiet is in vele religies een bekende figuur. Hij of zij symboliseert de nood om zich van tijd tot tijd terug te trekken uit de alledaagse wereld en zich te wijden aan zelfreflectie en contemplatie. Door zich af te zonderen kan hij zich volledig richten op de vereniging met het goddelijke en met de gehele schepping. 'Van allen gescheiden, met allen verenigd.' is een bekend axioma dat toegeschreven wordt aan woestijnvader Evagrius van Pontus.

Een heremiet kiest hiervoor meestal een afgelegen plek in het woud uit of een eenzame bergtop of grot. 'Heremiet' komt immers van het Griekse 'herèmia', wat 'afzondering', 'woestijn' of 'wildernis' betekent.

Op tarotprenten draagt de kluizenaar traditioneel een lamp of lantaarn met zich mee die het licht van het innerlijk vuur symboliseert, de spirituele zoektocht naar kennis, inzicht en heelheid. Ook ik heb ervoor gekozen om de gebaande paden te verlaten en op zoek te gaan naar het verborgen pad. Net zoals de kluizenaar in de tarot draag ik een symbolische lamp of fakkel met me mee, het licht van mijn innerlijk vuur, de goddelijke vonk in ieder van ons.

De Griekse godin Hekate is van oudsher de vrouwelijke evenknie van de archetypische kluizenaar of pelgrim. Hekate is de godin van de donkere maan, van hekserij, vroedkunde en van kruispunten in het leven. Zij is het donkere gelaat van de godin in haar verschijning van wijze vrouw en duistere, destructieve moeder.

Hekate Trivia (drie wegen), zoals zij ook wel genoemd wordt, regeert zowel over de bovenwereld als over middenaarde en de onderwereld. In feite is zij een reiziger tussen de werelden, de archetypische heggerijder.

Hekate draagt op haar tochten door de onderwereld een fakkel met zich mee. Het licht van haar toorts verlicht in symbolische zin de versluierde lagen van ons onderbewustzijn.

Hekate is een godin die de schaduwkant van het leven niet ontkent. Zij heeft echter het vermogen om verborgen gaven aan het licht te brengen, ze te transformeren en ze uit te dragen in de wereld.

'She has the ability to bring light from the shadows.'

Beleving

De intuïtieve manier waarop men als heggerijder de Oude Religie beleeft heeft weinig of niets te maken met de Gardneriaanse of de Alexandrijnse hekserij. Onze beleefwereld is die van de natuurlijke heks, de geboren empaat. In deze belevingswereld heb je geen lange teksten nodig om de oude goden aan te roepen. Je hebt ook helemaal geen werktuigen nodig, alleen maar je geest en je handen. Onze magie is een stille kracht, zonder ceremonieel gebaar, maar daarom niet minder effectief.

Initiaties en graden bestaan niet in deze traditie want het leven zelf is onze initiator. Liefde, geboorte, leven, verlies en dood initiëren ons tijdens een levenslang leerproces. Dit is de ware initiatie, de doop met het vuur. In de traditionele hekserij wordt deze symboliek prachtig weergegeven in het beeld van de vijfbladige tudorroos, symbool van de godin met midzomer. In de vijf bloembladen van deze roos zien we de cycli van geboorte, initiatie, consummatie, neergang en dood weerspiegeld. Het zijn allen aspecten van de godin die ons eraan herinneren dat ook de prachtige roos omgeven is door vlijmscherpe doornen.

It is the way of the mystic and the wild at heart.
The longing for the Holy Marriage, the Sacred Dance of Life.'

Oude Wegen Menu

Heggerijder · Verborgen Pad · Licht in het duister · Elfen · De Sleutel · Slangenkracht · Sprong in het duister · De Nornen · Dochters van Eva · Jaarfeesten · Slangendrager · Intuïtie

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen