Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Aromatherapie

Lavendelolie

Aromatherapie, of de behandeling met geuren, bestaat al heel lang. Desondanks heeft ze geen plaats in de reguliere geneeskunde. Aromatherapie is een behandeling die gebruik maakt van etherische oliën. Planten bevatten aromatische stoffen die hen een specifieke geur geven, door het proces van distillatie worden deze stoffen aan de plant onttrokken en zo bekomt men etherische oliën.

Etherische oliën kan je gewoon kopen in de apotheek, maar het is raadzaam om hierbij op het volgende te letten: om de betrouwbaarheid van de etherische olie te garanderen moet er op de verpakking ook een vermelding van de chemische samenstelling staan. Koop dus enkel etherische olie met een CGEO-certificaat (chemisch gedefinieerde etherische olie) of BBGEO-certificaat (botanisch en biochemisch gedefinieerde etherische olie).

Je kan etherische oliën direct aanbrengen op de huid maar over het algemeen in het veiliger om ze op te lossen in een plantaardige olie zoals amandelolie of hazelnootolie. Tal van huidaandoeningen zoals striemen, kloven en cellulitis kunnen op deze manier behandeld worden.

Hieronder bespreken we een aantal etherische oliën die je kan gebruiken voor de behandeling van onschuldige aandoeningen zoals bv. verkoudheid, lichte hoofdpijn, slaapstoornissen e.d.

Pepermunt (mentha piperita)

Aanwenden bij:

Pijn wanneer je ergens tegenaan gestoten hebt. Breng enkele druppels aan op de pijnlijke plaats en de pijn wordt verlicht.

Hoofdpijn: masseer enkele druppels in de huid. Let hierbij goed op dat je niet in je ogen wrijft!

Vermoeidheid: breng enkele druppels op je slapen aan en masseer deze goed in de huid. Je kan ook enkele druppels achter je oren aanbrengen en vervolgens inmasseren. Nuttig bij het studeren.

Bij indigestie: één druppeltje op de tong.

Opgepast: niet gebruiken bij baby’s en kinderen en niet in het bad doen.

Eucalyptus (eucalyptus radiata)

Aanwenden bij:

Eucalyptus radiata verzacht de luchtwegen en zorgt ervoor dat je weer vrij kan ademen. Je kan het gebruiken bij behandeling van verkoudheid en om te voorkomen dat deze evolueert in sinusitis. Doe vijf tot tien druppels in een kom stomend water en inhaleer deze dampen ongeveer een tiental minuten. Leg hierbij een badhanddoek over je hoofd.
Je kan ter verlichting ook enkele druppels aanbrengen op je zakdoek, hoofdkussen, sjaal…

Bij bronchitis kan je enkele druppels inwrijven op de borstkas.

Eucalyptus citriodora

Aanwenden bij:

Ontstekingen en nekpijn. Masseer enkele druppels in de huid van de nek.

Lavendula officinalis

Aanwenden bij:

Slaapstoornissen en brandwonden. Lavendula officinalis verbetert de gemoedstoestand, reduceert stress en helpt je op die manier om te ontspannen. Bij de behandeling van slaapstoornissen breng je best enkele druppels aan op je slapen en masseer deze met cirkelvormige bewegingen in de huid. Je kan ook een vijftal druppels op je hoofdkussen aanbrengen om het inslapen te bevorderen en/of verstuiven in de slaapkamer.

In geval van een lichte brandwonde: laat er eerst gedurende tien minuten koud water over lopen. Druppel daarna één tot twee druppels etherische olie van lavendula officinalis over de brandwonde – niet inwrijven. Herhaal dit tot vijf maal per dag. Lavendelolie ontsmet niet alleen de wonde maar brengt ook het genezingsproces op gang.

Tea tree

Aanwenden bij:

Huidschimmel en om wonden te ontsmetten. Druppel één tot twee druppels direct op de wonde. In geval van huidschimmel: masseer één tot twee druppels in op de aangetaste plek.

Wintergreen

Aanwenden bij:

Werkt spierontspannend en pijnstillend in geval van tenniselleboog, schouderpijn of plaatselijke rugpijn. In de huid masseren.

Basilicum

Aanwenden bij:

Krampen en spijsverteringsstoornissen. Twee druppeltjes op de tong.
Pijnlijke maandstonden: breng enkele druppeltjes aan op de onderbuik en masseer deze in de huid.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen