Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Basisbereidingen Kruiden

Basisbereidingen kruiden

Hoe maak je de meest courante kruidenbereidingen?

Er bestaan verschillende manieren om de geneeskrachtige stoffen aan kruiden en vruchten te onttrekken. De meeste kruiden laat men gewoon trekken in heet water dat net gekookt heeft, uitzonderlijk in koud water. Andere kruiden moeten gekookt worden, dit is afhankelijk van de werkzame stoffen die in de plant zitten.

Veel geneeskrachtige stoffen uit planten verliezen gauw hun werkzaamheid. Daarom is het aangeraden om kruidenthee steeds per kop (mok) te bereiden.

Basisrecept koud aftreksel

Laat het kruid of het kruidenmengsel een aantal uren trekken in koud water van 15 tot 20°. Deze bereidingswijze wordt vooral toegepast voor slijmhoudende planten.

Basisrecept warm aftreksel of infusie (thee)

Het geniet de voorkeur om kruidenthee steeds per kop te doseren en te bereiden. Wanneer je toch een hele dagportie in één keer wil bereiden, kan je als volgt te werk gaan:

Doe 25 gram gedroogd kruid of 75 gram vers kruid in een glazen of aardewerken theepot. Overgiet met een halve liter water dat net gekookt heeft. Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 doses. Laat ongeveer 5 minuten trekken (10 minuten voor houtachtige kruiden). Giet door een theezeefje in een kop en doe de kruiden weer in de theepot. Laat de kruiden de hele dag in het water staan.

Je kan de thee voor elke dosis opwarmen. Dit is zinvol wanneer de thee bv. gedronken wordt voor een door 'koude' gekenmerkte klacht zoals verkoudheid of artritis. In veel gevallen kan de infusie ook koud gedronken worden. Zoeten kan je met honing. Zet elke dag verse thee.

Een kruidenkuur van korte duur bestaat uit 2 kopjes per dag gedurende een week. Theekuren van langere duur omvatten gewoonlijk 2 tot 3 kopjes per dag gedurende 3 weken waarna een pauze ingelast wordt van 3 weken. Nadien kan de kuur indien nodig hervat worden.

Basisrecept afkooksel (decoct)

Een afkooksel of decoct is zoals een thee (infusie) maar wordt bereid door het plantenmateriaal 15 tot 20 minuten zacht te laten koken. Deze bereiding wordt vaak toegepast voor taaiere materialen zoals bv. schors, wortels en bessen.

Doe de houtachtige kruiden in kokend water. Reken op 25 gram kruid op 750 ml koud water. Breng aan de kook en laat even zacht doorkoken tot het volume ongeveer tot een derde is teruggebracht. Neem de bereiding van het vuur en giet het mengsel door een zeef of neteldoek. De vloeistof die je nu krijgt, bevat de werkzame bestanddelen van de plant. Je kan hiervan 3 keer per dag één kop nemen.

Kompressen

Kompressen worden vaak gebruikt voor het versnellen van de genezing van wonden en spierletsels. Het kompres wordt gewoonlijk warm op pijnlijke ledematen aangebracht.

Maak een aftreksel of afkooksel van een bepaald kruid zoals hierboven beschreven. Dompel een proper stuk linnen of katoen in de hete, afgegoten vloeistof. Leg dit doordrenkte stuk stof zo warm mogelijk op de zieke of gekwetste plek. Verwissel het kompres zodra het afkoelt voor een warm exemplaar.

In sommige gevallen geniet een koud kompres de voorkeur. Bij bv. hoofdpijn kan een in lavendelinfusie gedompeld koud kompres uitkomst bieden.

Maceraat

Zie pagina koude en warme maceraten.

Waar koop je kruiden?

Let er steeds op dat je producten van goede kwaliteit koopt, bij voorkeur met een biolabel. Het is aangeraden om geneeskruiden aan te kopen via de apotheek. Let ook steeds op de correcte benaming van het geneeskruid in kwestie en gebruik enkel kruiden met de benaming 'officinalis', dit verwijst naar de 'officina' of apothekerswerkplaats.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen