Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Borstzalf

Borstzalf

In een eerder artikel zagen we al hoe je een maceraat (kruidenolie) moet bereiden. Vandaag bespreken we hoe dit maceraat verwerkt kan worden in een zalf.

Vooral in de winter kan een natuurlijke, zelfgemaakte borstzalf op basis van tijm en rozemarijn van pas komen en verlichting brengen bij verkoudheden en griepachtige toestanden.

Gebruik bij de bereiding van deze zalf bij voorkeur bijenwaswafels, deze zijn erg handig in gebruik. De in het recept genoemde etherische olie ‘bronchisynergie’ is een samenstelling van een aantal etherische oliën specifiek gericht op de bronchiën. Je kan bronchisynergie ook vervangen door etherische olie van grove den, myrthe, niaouli of eucalyptus radiata.

Ingrediënten

10 gr bijenwas
45 gr tijm- en rozemarijnmaceraat
20 druppels etherische olie bronchisynergie
een vuurvast bekerglas (pyrex) en bijbehorend roerstaafje

Werkwijze

borstzalf bijenwaswafel

Verwarm het stukje bijenwaswafel en het tijm- en rozemarijnmaceraat samen ‘au bain marie’ in een vuurvast bekerglas. Als de bijenwas volledig gesmolten is roer je het geheel nog even door. Blijf roeren terwijl de zalf afkoelt (eventueel in een koudwaterbad) en voeg de etherische olie pas toe als de temperatuur van het brouwsel onder 40°C gezakt is!

Giet daarna alles in een zuiver glazen potje, laat volledig afkoelen en sluit daarna het potje goed af.

Gebruik

Je kan deze borstzalf gebruiken bij behandeling van verkoudheden en aandoeningen van de luchtwegen. Breng de zalf bij voorkeur voor het slapengaan op de borststreek aan en masseer goed in. Draag in bed warme nachtkleding, bij voorkeur flanel. Gebruik de borstzalf niet meer dan tweemaal per dag.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen