Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Brandnetelthee tegen gewrichtspijn

brandnetel

Mensen die tot artritis/artrose neigen, hebben meestal een gebrek aan vitamine D.  Deze broodnodige vitamine kan je terugvinden in room en roomboter, zacht gekookt ei, levertraan, mosselen en verschillende vissoorten.

Het is een zéér goede raad elke dag verse brandnetels, liefst jonge blaadjes en scheuten, te plukken. In het voorjaar branden de toppen van de jonge brandnetels nog niet en kunnen ze rauw (als sla) gegeten worden. Later worden ze scherp en moeten ze gestoofd worden, eventueel samen met andijvie of stoofsla.

Zorg ervoor een goede voorraad brandnetels op te doen in de zomer, en die in de schaduw te drogen voor de winter. Je mag de jonge netel met wortel en al oogsten tot in juli. Dan kan je de hele winter (gedroogde) brandnetelthee drinken.

Brandnetels prikken vanwege de brandharen op hun stengels, terwijl de bladeren histamine – een stof met een sterk irriterende werking op de huid – bevatten.

Voor inwendig gebruik vormt brandnetelthee een populair volksmiddel tegen reumatiek en kan eveneens de acute pijnlijke fase van jicht helpen verlichten.
Het drinken van de thee kan baat brengen bij allergische huiduitslag, vooral in verband met een gevoeligheid voor salicylaten.

Recept

In het algemeen trekt men thee van de gedroogde bladeren, neem hiervoor 25 gram op een halve liter water OF 75 gram verse bladeren op een halve liter water. De kleine brandnetel werkt sterker dan de grote.

Laat dit zo’n tien minuten trekken, daarna afgieten en in een thermos doen. Drink twee tot driemaal per dag een kopje. Drink elke dosis warm op als het een door koude gekenmerkte klacht als artritis betreft.

Alternatief

Overgiet één theelepel (gedroogde kruiden) voor één kop (1/4 liter) van gemengde heermoes, duivelsklauw en brandnetel met water dat net van de kook is. Laat tien minuten trekken. Drink hiervan elke dag drie kopjes, zes weken lang.

Omdat duivelsklauw zo’n slechte smaak heeft, is het misschien een beter idee om duivelsklauwtabletten te gebruiken i.p.v. thee.
Je kan dan verder drie koppen heermoes en brandnetelthee per dag drinken.

Na zes weken onderbreek je deze theekuur. Gebruik dan veertien dagen lang een ander vochtafdrijvend theemengsel. Nadien kun je weer zes weken aan de slag met heermoes, duivelsklauw en brandnetel.

Drink nooit méér dan meer dan 1 liter brandnetelthee per dag, anders zou het kunnen dat er teveel afvalstoffen in je nieren terecht komen. En dat zorgt misschien voor een nierblokkade !

Drie kopjes thee per dag, ’s morgens, ’s middags en eentje ’s avonds, is meer dan genoeg.

Je kan de pijnlijke plekken insmeren met Sint-Jansolie. Deze is wel vettig, maar werkt tot op het bot.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen