Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Edelsteentherapie, een introductie

Edelstenen en edelsteentherapie

Edelstenen fascineren de mens al eeuwen. In het verleden werden ze voor allerlei doelen gebruikt: als amulet tegen allerlei ongemakken en naderend onheil, maar ook om geluk naar je toe te trekken. Tegenwoordig gaat de alternatieve geneeskunde ervan uit dat edelstenen het vermogen bezitten om bepaalde delen van het lichaam en de psyche (gunstig) te beïnvloeden.

De oorsprong van de moderne edelsteentherapie ligt bij de natuurvolkeren, die edelstenen gebruikten bij rituele genezingen of om de goden gunstig te stemmen. Edelstenen werden ook vaak als talisman gebruikt, en in sommige culturen is dat nog steeds zo. In India bv. gelooft men vast dat de maansteen de vruchtbaarheid stimuleert. Indiaanse stammen dragen dan weer de turkoois en lapis lazuli als amulet tegen ziekten.

Vandaag nemen alternatieve genezers die draad weer op en gaan na welke edelstenen precies geschikt zijn voor welke kwalen. Niet alle stenen zijn immers geschikt voor iedereen. Veel hangt af van de chemische samenstelling van de steen, de kleur, de belijning, de helderheid en de trilling van de steen.

Hoe genezen edelstenen?

Edelsteentherapie

Edelsteentherapie, ook lithotherapie genaamd, is een natuurlijke geneeswijze die het genezende vermogen van edelstenen en mineralen benut. Het is gebleken dat edelstenen vele kwaliteiten bezitten om het zelfgenezende vermogen van het lichaam te wekken.

Natuurlijke geneesmiddelen zullen in eerste instantie op het niveau van ziel en geest hun genezende werking hebben. Pas als op dit vlak de harmonie is hersteld, kunnen ook lichamelijke aandoeningen genezen.

Edelstenen zijn bezield. Net als wijzelf zijn zij afkomstig van de twaalf aeonische zinnebeelden en dragen zij dezelfde fijnstoffelijke trilling in zich. Er is een overeenkomst tussen onze ‘godsvonk’ en het wezen van de steen in kwestie. Beiden komen immers voort uit dezelfde eenheid en wij kunnen deze trilling herkennen met ons fijnstoffelijk lichaam.

Op geesteswetenschappelijk niveau benut het wezen van de steen deze wederzijdse verwantschap samen met het principe van synchroniciteit.
Zij werken in op onze geestkracht door middel van kleur, vorm, transparantie, lichtwezen en door zich op het juiste ogenblik aan te dienen.

Telkens wanneer je intuïtief behoefte aan een bepaalde steen hebt, blijkt dat achteraf vaak tekenend te zijn voor die bepaalde levensperiode. Wanneer je zulke signalen op voorhand leert herkennen en duiden, blijkt dat toch een hele hulp te zijn.

Edelsteentherapie in de praktijk

Vrijwel alle edelstenen beginnen hun leven als kristallen in een moedergesteente. Ze bestaan voornamelijk uit kiezelzuur, een stof die de zenuwen sterkt. Bergkristal bestaat bv. volledig uit kiezelzuur.
Andere stenen bevatten verschillende mineralen en metalen, die ook hun kleur bepalen en hen een bijzondere werking geven. Aluminium – dat o.a. in toermalijn, turkoois, maansteen en saffier zit – werkt versterkend tegen vermoeidheid en duizeligheid.

Mangaan, dat ook in amethist, rozenkwarts en mosagaat voorkomt, helpt om overdreven reflexen te kalmeren.

Koper drijft urinezuren af, zodat reumatische gewrichten weer soepeler kunnen worden. Kalk verstevigt de botten en geeft weerstand.

Of deze stoffen via de huid worden opgenomen in het lichaam, is echter nog nooit aangetoond. De overdracht van deze werkzame bestanddelen lijkt zich eerder op een energetisch niveau te situeren.

De elektrische lading van edelstenen is wel zichtbaar d.m.v. Kirlianfotografie. Deze lading kan de onze versterken of verstoren.

Ook de kleurenpsychologie speelt een grote rol in de edelsteentherapie: warme kleuren stimuleren en koele tinten werken kalmerend.

Tot slot kunnen ook wij vandaag nog de genezende eigenschappen van edelstenen aanwenden. Maar enige voorzichtigheid is hierbij zeker wel geboden: laat in geen geval medicatie achterwege zonder uw arts te raadplegen!

Zie de genezende eigenschappen van een steen eerder als een ondersteuning, een helpende hand, een vriend in goed en minder goede dagen.

Zie ook: Kies de edelsteen die bij je past - Edelstenen tegen kwalen 1 - Edelstenen tegen kwalen 2

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen