Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Heilzame drankjes van berk, den en beuk

Berk

Berk (Betuasla)

Zodra de berkenbotten op springen staan en de buitentemperatuur ongeveer tien graden bedraagt, is het moment om berkensap af te tappen aangebroken. Zoek enkele vingerdikke berkentakken, zaag er een stuk vanaf en hang er plastic diepvrieszakjes aan – flessen zijn soms te zwaar, zeker als ze vol sap zitten. Maar als je ze goed kan vasthechten, kunnen ze natuurlijk ook dienen. Na een tijdje zijn de zakjes of de flesjes boordevol en kan je ze uit de boom halen.

Wat kan je met berkensap doen?

Vries altijd kleine porties berkensap in, want het sap houdt niet lang. Een ander gedeelte kan je mengen en bewaren met jenever, dat levert heerlijk gezonde borrels op!

Berkensap helpt ook mee bij je innerlijke lenteschoonmaak. Je nieren varen wel bij drie eetlepels berkensap die je in een glaasje water doet; drink dit voor elke maaltijd.

Den (Pinus)

In de lente kan je ook een goede hoestdrank van denappels maken.  Hippocrates, Dioscurides en andere heelkundigen uit de Oudheid wisten reeds dat dennenhars en jonge dennenscheuten ideaal waren om aandoeningen zoals verkoudheid, hoest, jicht en reuma te lijf te gaan.

Dennenthee

Verzamel de jonge dennenscheuten van april tot mei. Neem een theelepel gedroogde dennennaalden, overgiet ze met een kopje (bijna) kokend water en laat tien minuten trekken. Deze thee wordt gedronken om nier- en blaasontstekingen, chronische huidziekten en koorts te lijf te gaan. Ook tegen hoesten is dennenthee een waardevol middel. Drink hem met kleine slokjes, iedere drie tot vijf uur een kopje.

Dennentoppensiroop

Als je niet iedere keer thee wil zetten kan je ook dennentoppensiroop maken. Neem hiervoor net uitgelopen dennentopjes en leg er een laagje van in een bokaal. Daarover strooi je een laagje borstsuiker (suiker geregen aan koordjes), dan weer een laag topjes, dan weer suiker, enzovoort tot aan de rand.

Laat deze bokaal op een warme plek staan totdat de suiker helemaal gesmolten is. Zeef de siroop en gebruik hem wanneer je begint te hoesten.

Aftreksel van dennennaalden

Aftreksels van dennennaalden kan je in je badwater doen. Je maakt zo’n aftreksel door dennennaalden te overgieten met kokend water en twintig minuten te laten trekken. Vergeet niet te zeven, anders kan het nogal prikken.

In de handel kan je natuurlijk ook kwalitatieve badolie van dennen kopen. Deze werkt zenuwversterkend en is niet weg te denken bij de behandeling van een verkoudheid.

Beuk (Fagus sylvatica)

Beukenbladjenever

Pluk in de lente wat tere beukenbladeren en vul er thuis een grote jeneverfles mee tot ze halfvol is. Giet er vervolgens een fles graanjenever over. Laat de fles drie weken lang op een warme plek staan. Schud er af en toe eens mee, maar blijf er voor de rest vanaf.

Na drie weken kan je de jenever filteren. Breng nu drie dl water met 225 gram rietsuiker aan de kook; laat afkoelen en doe de siroop bij de jenever.

Bewaar je beukenbladjenever bij voorkeur tot in de herfst. Dit drankje past namelijk perfect bij het heerlijke gevoel dat je bekruipt na een kille en winderige herfstwandeling.

Tip: je kan de jenever ook naar keuze vervangen door gin, wodka of brandewijn. Bij een bereiding met gin kan je na toevoeging van de suikersiroop nog als extraatje een glaasje cognac toevoegen.

Drink met mate, dan heb je er dubbel zoveel plezier van…

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen