Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Hoofdpijn en keelpijn natuurlijk genezen

natuurlijk genezen

Hartkloppingen

Nerveuze hartkloppingen vertellen je dat het de hoogste tijd is om een keer aan jezelf te denken. Rust en ontspanning zijn hierbij de sleutelwoorden. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere natuurlijke middelen die je kunnen helpen om terug in een normaal, gezond ritme te komen. Thee van Melisse, Pepermunt, Hartgespan (Leonurus cardiaca), Malrove (Marrubium vulgare) of Meidoorn, of een mix van deze soorten. Probeer ook eens een niet te warm ligbad waaraan Rozemarijn of Melisse is toegevoegd.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is vaak een signaal dat er ergens anders in je lichaam iets niet helemaal in orde is. Zo kan het bv. net zo goed een gevolg zijn van een slechte darmwerking. Bij regelmatig terugkerende hoofdpijn raadpleeg je best je huisarts. Een enkel geval van hoofdpijn kan je sussen met thee van vlierbloesem, Kleine pimpernel of Lievevrouwebedstro (Galium odoratum).

Tegen typische migraine aanvallen kan je lavendelthee drinken, of thee van Pepermunt, Venkel of Maretak. Thee van maretak heeft een kalmerend en ontkrampend effect op migraine, maar experimenteer er liever zelf niet mee. Raadpleeg eerst je huisarts of apotheker.

Huiduitslag

Wie last heeft van huiduitslag weet dat hij koffie, dierlijke vetten en scherpe kruiden echt moet vermijden. Verder kan een kuur van brandnetelthee helpen. Brandnetel is bloedzuiverend en pakt daardoor het probleem bij de basis aan. Ook thee van kalmoeswortel helpt soms, voeg honing en citroen toe voor de smaak. Hardnekkige vormen van huidirritatie verdwijnen weleens door een vegetarisch, zoutarm dieet. Thee van Klitwortel biedt hierbij de nodige ondersteuning.

Insectenbeten

Met insectenbeten kun je beter voorzichtig zijn en bij ernstige irritatie- of infectieverschijnselen waarschuw je beter je huisarts. In geval van een bijensteek verwijder je de angel. Leg vervolgens gekneusde bladeren van Citroenmelisse, Akkerbrem of Akkerdistel op de wond. Bij een bijen- én wespensteek kun je een kompres van Hamamelis of citroensap aanbrengen. Breng nadien lavendelolie op de plek van de steek aan. Kompressen van verse peterselie helpen bij alle insectenbeten.

Keelpijn

Een echte keelontsteking vraagt om behandeling door je huisarts. In dat geval kun je, naast de voorgeschreven medicatie, ook nog thee drinken van Kleine pimpernel of aardbeiblad.

Lichte keelpijn kun je zelf verhelpen door te gorgelen met Molkosan (verkrijgbaar bij de apotheek en in de natuurvoedingswinkel), opgelost in warm water. Daarnaast kun je thee drinken van Paardenstaart en Salie. Voeg best een smaakmakertje als honing en citroen toe. Wanneer je hees bent kun je gorgelen met warme saliethee.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen