Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Koude en warme maceraten

Maceraat

Maceraten zijn oliën waarin een tijdlang – enkele uren tot enkele weken – een kruid heeft staan trekken. De werkzame bestanddelen van de geweekte plant lossen door maceratie op in de basisolie (meestal amandelolie) waardoor een hoogwaardig medicinaal product ontstaat. Maceraten of kruidenoliën dienen vaak als basis voor bv. het maken van een zalf.

Er zijn warme en koude maceraten. De warme methode wordt gebruikt om het proces van maceratie aanzienlijk te versnellen en zo tijd te winnen.

Warm: de olie en kruiden warmen gedurende ongeveer twee tot vier uur au bain marie op. Let goed op dat de olie niet gaat koken! Giet na afloop van de bereiding de vloeistof door een zeef waarin je een neteldoek hebt gelegd en bewaar in een zuivere goed afgesloten pot of fles.

Koud: de kruiden trekken een tweetal weken in de olie of in water van 15 tot 25 graden Celsius. Koude maceraten in water zijn aanbevolen bij kruiden die veel slijmstoffen bevatten: carrageen, linde, lijnzaad, heemst, hoornklaver, kaasjeskruid, klein hoefblad, koningskaars, smalle weegbree, smeerwortel en IJslands mos.

Bewaar het maceraat in een goed afsluitbare pot of fles met wijde hals. Zet de fles in het daglicht op een warme plaats en schud iedere dag om schimmelvorming te voorkomen. Na twee weken kan je het maceraat zeven: hiervoor giet je de vloeistof door een zeef waarin je een neteldoek hebt gelegd.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van maceraten en waarvoor je ze kan aanwenden. De basisolie voor al deze maceraten is amandelolie, tenzij anders aangegeven.

Arnica: bij kneuzingen, voor spieren en gewrichten.
Goudsbloem: wondheling, huidverzorging, verzorging van de babyhuid.
Kamille (op bio-sesamolie): kalmerend en verzorgend bij irritatie.
Klimop: huidstimulerend, aangewezen bij doorbloedingsproblemen, cellulitis, reumatische en neuralgische pijn.
Kliswortel: bij acné, eczeem en schilferende huidaandoeningen.
Lavendel (op bio-sesamolie): kalmerend bij alle huidaandoeningen.
Linde (op bio-sesamolie): huidverzorging bij psoriasis, versoepelt de huid.
Pompelmoes: verzorgend, anti-schimmelbehandeling.
Rozemarijn (op bio-sesamolie): stimulerend en pijnstillend.
Sint-Janskruid (op bio-olijfolie): na zonnebrand, verzorging van de babyhuid en droge huid.
Smeerwortel: wondheling, hematomen, kloven, gewrichtsklachten.
Tijm + rozemarijn: tegen spierpijn (sportmassage), hoofdpijn (nekmassage), koude voeten (wintervoeten), rusteloze benen, reuma. Bij problemen met de luchtwegen op de huid van de borstkas inmasseren.
Wortel: versterkt de huid, maakt gladder en zachter, fungeert als natuurlijke zelfbruinende zonnecrème.

Tot slot nog een woordje uitleg over de eigenschappen van de diverse basisoliën:

Amandelolie wordt het meest gebruikt bij maceratie. Het is een neutrale olie die geschikt is voor alle huidtypen en voor verzorging van de babyhuid. Amandelolie kan verlichting bieden bij jeuk, irritatie en ontstekingen. Ze maakt de huid zeer zacht en is heerlijk om mee te masseren!

Olijfolie is een vette olie die langzaam intrekt en verzachtend werkt. Ze heeft wel een sterke, overheersende geur.

Sesamolie wordt vooral in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt als massageolie. Ze is zeer geschikt voor de kouwelijke, droge huid en in zonneolie- of crème.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen