Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Oma’s hoestsiroop

oma's hoestsiroop

Uit de oude doos – oma’s hoestsiroop

Zelf hoestsiroop maken was in de tijd van grootmoeder vanzelfsprekend. Ook nu is het nog leuk om doen en bovendien voordelig. Nog een bijkomend pluspunt is dat deze siroop uit de oude doos geen kleur- of bewaarstoffen bevat, en dat is mooi meegenomen!

Hieronder volgt het recept van een zeer oude en degelijke hoestsiroop. Deze siroop helpt prima bij luchtweginfecties, een opkomende griep of keelpijn. Maar eerst een woordje uitleg over kalisse, één van de ingrediënten.

Kalisse wordt gemaakt uit ingedikt zoethoutsap. Zoethout is afkomstig uit Azië en Spanje en het is verkrijgbaar in de apotheek. De wortels van de plant worden gedroogd en verkocht als zoethoutstokjes. Kinderen vermengden vroeger de zoethoutstokjes met water en verkregen zo een drankje dat ‘Coco’ genoemd werd.

Wanneer men de kalissewortels in wijn kookt, zijn ze goed tegen heesheid en een rauwe keel, doden ze wormen en verdrijven ze winderigheid.

Recept van oma’s hoestsiroop

Neem 6 laurierblaadjes, 3 takjes tijm, 3 kalissestokken, 3 gr. mentholpoeder, 3 liter water en 1,5 kg kandijsuiker in blokjes.

Laat alle ingrediënten, uitgenomen het mentholpoeder, koken tot alles voldoende opgelost en ingedikt is. Verwijder vervolgens de laurierblaadjes, de tijmtakjes en de kalissestokken.

Voeg pas daarna het mentholpoeder toe. Let daarbij op voor je ogen want er zal een (gevaarlijke) en sterk prikkelende damp vrijkomen!

Gebruik flesjes of goed afsluitbare potjes die tenminste op kamertemperatuur zijn gebracht en zet deze op een vochtige keukenhanddoek om te voorkomen dat ze barsten.

Giet vervolgens de hete siroop in de flesjes. Sluit de flesjes pas af als de siroop volledig afgekoeld is. Bewaar je hoestsiroop op een donkere plaats, dan is hij ongeveer een jaar houdbaar.

Je kan eventueel een etiket met de naam van de siroop en de datum op de flesjes plakken.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen