Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Ontspannen door geuren

aromatherapie geuren

Aromatherapie

Wie het in de alternatieve geneeskunde over ‘ruiken’ heeft, zegt automatisch aromatherapie. Zoals het woord het zelf zegt, zijn aromatische oliën uiterst geurige, maar ook vluchtige oliën die verkregen worden uit het meest essentiële deel van de bloemen, planten of bomen waaruit ze zijn bereid.

AromatherapielampjeDe prettigste en eenvoudigste manier om deze essentiële oliën thuis te gebruiken is door verdamping met een geurbrander of aromalampje dat je in de woonkamer, badkamer, slaapkamer of zelfs studeerkamer kunt zetten.

Een geurbrander of aromalampje is een klein decoratief, meestal aardewerken lampje waarin je enkele druppels aromatische olie kunt verdampen. Vul je het kommetje met water en voeg daar enkele druppels (drie tot vier) van de aromatische olie van je keuze aan toe. Binnenin het aromalampje plaats je een theelichtje.

Op die manier wordt je hele omgeving gevuld met je favoriete geur. Ongeveer vijftien minuten per dag volstaat in principe, maar langer kan zeker geen kwaad.

Het verdampen van aromatische oliën werkt bacteriedodend en helpt zo in het voorkomen van bepaalde aandoeningen, in het bijzonder aan de luchtwegen. Wanneer je aromatherapie toepast in een studeerkamer of klaslokaal bevordert het de concentratie.

Werking van de diverse geuren

Kamille werkt harmoniserend en rustgevend.

Lavendel heeft een weldadige invloed bij stress, overspanning (bv. op het werk) en hartkloppingen.

Marjolein verdrijft je slapeloosheid en ontspant je spieren.

Eucalyptus werkt ontsmettend en doodt bacteriën. Ideaal bij het bestrijden van een flinke verkoudheid.

Van patchouli wordt beweerd dat ze volledige harmonie brengt tussen lichaam en geest, èn dat ze de liefde aantrekt.

Rozemarijn maakt je in een oogwenk fit en uitgeslapen. Let er wel op dat je deze olie niet net voor het slapengaan gebruikt!

Rozenolie verjongt en heeft bovendien een stressbestrijdend effect.

Ook sandelhout en valeriaan werken rustgevend.

Ylang-ylang werkt uiterst revitaliserend in op lichaam en geest.

Andere toepassingen

Een totaal andere toepassingsmogelijkheid is de aromatische olie toevoegen aan je badwater. Op die manier werkt de aromatherapie tegelijk weldadig in op je huid, je stemming en je emoties. Deze oliën lossen echter zeer moeilijk rechtstreeks in water op. Meng daarom acht tot tien druppels in een beetje melk of in wat neutraal badzout en voeg dat aan het badwater toe.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen