Oude Wegen

Oude Wijsheden voor een Nieuwe Tijd - Zoeken

Winterdepressie

winterdepressie

Sinds enkele jaren wint de belangstelling voor kruiden en kruidenmiddeltjes aan terrein. De natuur komt ons op ideale wijze tegemoet door ons jaargetijde na jaargetijde een rijk assortiment aan kruidengeneesmiddelen ter beschikking te stellen en ons steeds te bieden wat we op dat moment het meest nodig hebben. Het is aan ons om daar dankbaar gebruik van te maken en daarbij een beetje speurzin aan de dag te leggen.

Winterdepressie

In maart zien we de laatste restjes van een vaak aanslepende winter. Het weer is soms ronduit deprimerend en koud en de lente lijkt nog ver weg. Het valt nauwelijks te verbazen dat dit alles een negatieve neerslag op je gemoed kan hebben. Vanwege hun gunstige invloed op het humeur kunnen volgende kruiden je echter helpen een winterdepressie terug te dringen.

Wijnruit (Ruta graveolens)

De heilige Hildegard van Bingen schreef: ‘Wijnruit bezit grote kracht en is goed tegen droge bitterheid die bij de mens opkomt als het hem aan rechtmatige spijsverteringssappen ontbreekt.’ Gespleten lichaamsvochten gaan terug in de juiste maat vloeien. Volgens Hildegard is gal de grote boosdoener en de oorzaak van onze ‘zwartgalligheid’. Ze raadt aan om na de maaltijd enkele rauwe wijnruitblaadjes te eten.

In het begin van de twintigste eeuw bestudeerde een arts uit Salzburg de geschriften van Hildegard van Bingen en kwam tot de conclusie dat wijnruit inderdaad depressie, melancholie en ongemakken in de overgangsjaren kan bijsturen. Een waarschuwing is echter wel op z’n plaats: wijnruit is giftig bij een (te) hoge dosering, gebruik wijnruit daarom slechts met mate en nooit als je zwanger bent.

Wijnruit heeft een bittere smaak, je kan het rauw gebruiken maar het is gemakkelijker om er gewoon thee van te maken. Gebruik hiervoor ongeveer 1 gram gedroogde kruiden per kopje heet water.

Rauw smaakt wijnruit lekker bij marinades, roomkaas, ei en visschotels. Gebruik er echter niet te veel van.

Pepermunt (Mentha piperita)

Pepermunt werd reeds door de oude Egyptenaren, de joden, de Arabieren, de Grieken en de Romeinen gebruikt voor medische doeleinden.

Het blad van pepermunt bevat etherische oliën die harmoniserende eigenschappen hebben. Het stimuleert de lever en de gal – zoals Hildegard zei – en vermindert de gasvorming. Voor een ontspannen sfeer in de huiskamer kan je vier druppels etherische olie van pepermunt laten verdampen.

Pepermuntthee

Muntthee wordt bij voorkeur vers gemaakt, dus per kopje. Reken op één theelepel gedroogde kruiden per kop of één eetlepel verse muntblaadjes per kop heet water. Laat het water niet koken, dit zou de werkzame bestanddelen van de plant teniet doen. Laat het kopje 10 minuten toegedekt trekken en zeef.

Drink van deze thee twee tot vier kopjes per dag.

Je kan pepermuntthee ook gebruiken als mondspoeling of als gorgelmiddel.

Citroenmelisse (Melissa Officinalis)

‘Wie citroenmelisse in de tuin heeft staan, hoeft nooit droef door het leven te gaan.’, zegt een oud spreekwoord.

Melisse komt van het Griekse woord ‘melissa’, dat honingbij betekent. Omdat de hele plant sterk naar citroen ruikt, wordt zij in het Nederlands citroenmelisse genoemd. Door haar ontkrampende, opwekkende en verwarmende werking is citroenmelisse is één van de bruikbaarste kruiden om een uitgeput gestel weer op gang te brengen. Citroenmelisse wekt de eetlust op en verdrijft winderigheid.

Thee van citroenmelisse

Laat twee eetlepels fijngesneden bladeren tien minuten trekken in een kop heet water en dek de kop af met een deksel of doek. Zeef na tien minuten de thee. Drink van deze thee drie tot vier kopjes per dag. Maak wel telkens verse thee want de actieve bestanddelen worden snel vernietigd.

Natuurlijk Genezen Menu

Basisbereidingen kruiden · Maceraten · Aromatherapie · Ontspannen door geuren · Borstzalf · Brandnetelthee · Edelsteentherapie · Heilzame drankjes · Hoofdpijn en keelpijn · Zenuwen en slapeloosheid · Meidoorn · Menstruatiestoornissen · Oma's Hoestsiroop · Rugpijn en verkoudheid · Valeriaan · Winterdepressie · Handcrème · Lippenbalsem

Terug naar Hoofdpagina Oude Wegen